Tuesday, February 23, 2010

resepi kek black forest



Black Forest Cherry Cake dlm bahasa jerman panggil Schwarzwälder Torte resepi ni kalu ikut owng putih pnye die campur arak sikit tpi jgn risau i buat kek ni halal 100% hahaha..

++Black Forest Cake++
Chocolate Chiffon Cake:
- tepung kek 1 cawan
- gula halus(1) 1 cawan
- koko (unsweetened) 3/4 cawan
- beaking powder 2 tsp.
- beaking soda 1 tsp.
- garam 1/4 tsp.
- kuning telur 4 biji
- putih telur 6 biji
- gula halus(2) 1/2 cawan
- cream of tartar 1/2 tsp. (kalu xade,xpayah la nk susah2 g beli pula)
- minyak masak 1/2 cawan
- esen vanila 1 tsp.
- air kosong 1/2 cawan
1. panas oven 180 'c,sedia acuan dials kertas kalis minyak
2. ayak tepung,gula,koko,beaking powder,beaking soda,garam
3. campur minyak masak,esen vanila,air kosong dan kacau
4. pukul kuning  telur smpai naik campur dgn bahan minyak masak tdi dan kacau
5. masuk tepung dan pukul pelahan
6. pukul putih telur shngga jdi putih masuk cream of tartar,gula dan pukul lagi
7. masuk telur putih 1/3 dlm telur kuning kacau sebati dan masuk telur putih sampai habisdan kacau lagi
8. tuang masuk dlm acuan dan bakar 350'f slama 30-40-mnt.


gula utk sapu kek

- gula............1/4cawan
- air..............1/3 cawan
1. kacau gula dan air shngga jdi pekat 
    bia sejuk

Kirsch Whipped cream:

- hipping cream..............3cawan
- gula.............................60 g.
- esen vanila.....................2 tsp.
- gelatin..................1 tbs. kacau dgn air panas 2tbs.
1. gelatin cmpur dgn air panas
2. pukul whipp cream,gula,esen vanila shngga naik jdi warne putih dan campur gelatin


0 comments:

Post a Comment